Recepten

In samenwerking met de Kampioen (ANWB)

Vanaf het begin van 2018 ben ik een samenwerking aangegaan met de Kampioen. Zij wilden graag een kookrubriek in hun blad, met duidelijke instructiefilms op Youtube. Ik ben benaderd om dit mee op te zetten, met behulp van een fotograaf en food styliste.

De filmpjes kun je terugvinden op Youtube, maar ze worden ook allemaal hier verzameld. In totaal komen er 9 of 10 gedurende dit jaar. Is er weer een nieuw recept online, dan verschijnt deze ook hier op mijn website. De recepten zijn niet moeilijk en door de filmpjes heel goed na te maken. Probeer er eens eentje, het zijn stuk voor stuk lekkere recepten. Geniet ervan en eet smakelijk!

Vietnamese springrolls met garnalen

Ingrediënten voor 8 rolletjes

8 grote garnalen
50 g rijstnoedels
50 g pinda’s, fijngehakt
½ komkommer
3 takjes Thaise basilicum, alleen de blaadjes
3 takjes verse munt, alleen de blaadjes
4 vellen rijstpapier
1 kropsla, blaadjes losgetrokken
½ zakje geraspte wortel (à 150 g)
3-4 el zoete chilisaus
sojasaus
hersluitbaar diepvrieszakje 

Bereiding

Halveer de garnalen in de lengte. Breng een ruime laag water aan de kook en neem van het vuur. Voeg de rijstnoedels toe en zorg dat ze helemaal onderstaan. Laat ze 4 minuten wellen. Giet de noedels af en spoel ze koud af.
Doe de pinda’s in het diepvrieszakje en sluit het zakje. Sla met een steelpan de pinda’s tot fijne kruimels. Verwijder de zaadlijst uit de komkommer en snij het vruchtvlees in lange reepjes. Snij de basilicum- en muntblaadjes fijn maar hak de kruiden niet.
Week een vel rijstpapier kort in een kom met warm water. Haal ‘m uit het water als het zacht is en laat goed uitlekken. Leg het op een plank en leg op de onderkant 2 slablaadjes maar laat aan weerszijden 3 cm vrij. Leg er wat rijstnoedels, komkommer, wortel, pinda en kruiden op. Verdeel er wat chilisaus naar smaak op. Leg de garnalen erachter
Vouw een deel van de onderkant van het rijstvel over de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol zo strak mogelijk op. Maak zo nog 7 rolletjes. Serveer de springrolls met sojasaus.

Frittata met chorizo

Ingrediënten voor 12 stuks

2 rode uien
2 puntpaprika’s
1 courgette
50 g (vloeibare) boter
10 g verse koriander, alleen de blaadjes
8 eieren
125 g chorizo
een beetje versgemalen zwarte peper
snufje (zee)zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180º C. Snij de uien in halve ringen en de puntpaprika’s in dunne reepjes. Rasp de courgette grof. Snij ondertussen de chorizo in kleine stukjes.
Verhit de boter in een ruime koekenpan (of hapjespan) en bak de ui in circa 3 minuten glazig. Voeg de paprika, courgette en de koriander toe en laat dit 2 minuten stoven. Voeg de chorizo toe en voeg toe. Bak alles nog 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen.
Roer de eieren los en voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de groente en de chorizo door de eieren. Verdeel het mengsel over de holtes van de muffinvorm. Vul ze tot 3/4, niet meer want anders stroomt het over.
Bak de frittata’s in 15-20 minuten goudbruin en gaar of tot het ei helemaal gestold is. Haal de frittata’s voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen.

Tip: Maak er een leuke traktatie of borrelhapje van door de muffins in vier puntjes te snijden en ze aan een prikker te rijgen.

Doperwtjessoep met munt

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

1 grote ui
1 el olijfolie
1 kg fijne doperwten (diepvries)
1 liter hete groentebouillon
15 g verse munt, alleen de blaadjes
15 g basilicum, alleen de blaadjes
1 el witte wijnazijn
½ el versgemalen peper

Bereiding

Snipper de ui. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui in circa 3 minuten glazig. Voeg 600 gram erwten, de groentebouillon en breng aan de kook. Voeg de helft van de kruiden toe en laat 15 minuten koken tot de erwten helemaal gaar zijn.
Kook de resterende erwten in 300 ml water in circa 3 minuten beetgaar. Spoel ze direct af onder koud stromend water om de kleur te behouden.
Pureer de erwten met de staafmixer met 150 ml water tot een gladde puree. Voeg indien nodig nog wat extra water toe (50 ml). Pureer de erwten met bouillon en kruiden met de staafmixer tot een gladde soep.
Voeg de resterende kruiden toe aan de pan en pureer nogmaals met de staafmixer tot de kruiden fijn zijn. Voeg de erwtenpuree toe, breng op smaak met peper, zout en witte wijnazijn en serveer direct. Garneer met een beetje verse peper.

Hotdog speciaal

Ingrediënten voor 2 personen

2½ el olijfolie
2 merguezworstjes (bijv. van de Marokkaanse slager)
1 grote, rijpe tomaat
¼ rode ui
3 takjes koriander
½ teen knoflook
½ el witte wijnazijn
2 witte puntjes
Handje slablaadjes

Bereiding

Breng een kleine pan met water aan de kook. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de merguezworstjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
Snijd de tomaat kruislings in en dompel hem 45 seconden in het kokende water. Verwijder het vel en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Dep ze eventueel droog met keukenpapier. Snipper de ui en snijd de koriander en knoflook fijn. Meng met de rest van de olijfolie en de azijn door de tomaat. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de witte puntjes aan de bovenzijde open. Verdeel de blaadjes sla en de tomatensalsa erover. Leg de merguezworstjes erop.

Couscous salade

Ingrediënten voor 2 personen

125 gr couscous
1 courgette
4 el olijfolie
2 geroosterde paprika's (uit een pot, uitgelekt)
1 kleine rode ui
10 zwarte olijven
1 citroen
1 bosje koriander (30 gr)
1 blikje tonijn op water (160 gr, uitgelekt)
1 tl mosterd
3 el rode wijnazijn
5 el kippenbouillon
2 handjes jonge bladsla

Bereiding

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak met een kaasschaaf in de lengte linten van de courgette. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Verhit een grillpan en bak courgettelinten gaar. Laat ze afkoelen.
Snijd de paprika's in repen, de olijven in plakjes en de ui in halve ringen. Snijd de koriander fijn. Meng de paprika, ui, koriander, tonijn, olijven en wat citroenrasp door de couscous.
Maak een dressing van de rest van de olijfolie met de mosterd, azijn en kippenbouillon en peper en zout. Meng de dressing door de couscous. Verdeel de bladsla over twee lunchbakje. Schep de couscoussalade erop. Garneer met de courgettelinten en een takje koriander.